top of page

Цілющий сон

При проведенні ендоскопічних досліджень просвіт органів (стравохід шлунок ДПК, товстий кишечник) роздмухається повітрям, що досить неприємно переноситься пацієнтом. При дослідженні бронхів використовується аплікаційна анестезія лідокаїном, що викликає почуття, що розпирає за грудиною. Для виключення цих проявів є кілька методик. Стандартним у світовій практиці є використання групи препаратів, що викликають сон пацієнта, так звані гіпнотики. Ці препарати не відносяться до наркотичних аналгетиківВони діють лише поки вводяться, при припиненні введення пацієнт прокидається. Введення проводиться лікарем-анестезіологом, який здійснює індивідуальний підбір препарату та його внутрішньовенне введення.

Як це відбувається?

гастроскопія з наркозом, колоноскопія з наркозом

Бажано щоб пацієнт перед дослідженням познайомився з лікарем, який буде проводити ендоскопічне дослідження. Поставив усі питання та запланували час проведення. Підготовка стандартна: при проведенні гастроскопії та бронхоскопії вранці не можна пити та їсти (увечері перед дослідженням не пізня вечеря, за 2-3 години до сну та бажано не більшу порцію).

Пацієнтам страждаючим на гіпертонію обов'язковий вимірювання АТ і прийом гіпотензивних препаратів при необхідності. Ліки можна запитати невеликою порцією води 2 ковтки.

Пацієнтам, які страждають на цукровий діабет, не можна їсти, приймати препарати. Обовязково визначити рівень цукру глюкозометром (якщо такий є).

Всі пацієнтам старше 50 років і з захворюваннями вимагають прийом медикаментозних препаратів.

Пацієнту встановлюютьвнутрішньовенний катетер(Не голку). Катетер дозволяє вільно згинати руку та змінювати положення тіла.

Внутрішньовенний катетер

Пацієнт укладається медичним персоналом

у необхідне становище:

  • При гастроскопії на лівому боці

  • При колоноскопії на лівому боці

  • При бронхоскопії на спині чи лівому боці

колоноскопія з наркозом, гастроскопія уві сні.
photo_2021-12-10_07-52-00.jpg

У зуби встановлюється загубник для розведення рота та захисту апарату – ендоскопа від зубів.

У вену починають вводити препарат (Як правило білого кольору) при введенні якого досить часто виникає болючість по ходу вени, деяке запаморочення. Поступово пацієнт засинає.

Пацієнт під час процедури спить, не відчуваючи ніяких неприємних відчуттів, а прокинувшись ніяких неприємних відчуттів, а прокинувшись.

  • Після завершення процедури протягом 5 хвилин пацієнт орієнтується де він знаходиться. Із загубником у зубах – він залишається для контролю дихання.

  • Протягом півгодини препарат повністю виводиться нирками. Пацієнт може повернутися до своїх звичайних справ.

  • У процедурі беруть участь безпосередньо лікар-ендоскопіст, медична сестра, лікар-анестезіолог.

  • Єдиним неприємним моментом є постановка внутрішньовенного катетера.

Практично всі пацієнти після процедури свідчать, що вони даремно хвилювалися.

bottom of page